11 February 2011

Ayam Goreng Kunyit




Bila dah kerja alamatnya dapur pun ikut mood le berasapnya. Sebenarnya masak lagi best dan jimat..tambah macam famili akak ni walau pun sikit tapi anak2 suka makan. Makannya 1 hari empat,lima enam kali. Ada je yang dicari di dapur. Jadi kalau dah penat elok le cari resepi yang mudah dimasak. Famili akak tak kisah ada 1 jenis atau 2 jenis lauk pun dah ok...janji sedap. Ni salah satu menu yang disukai 'Ayam Goreng Kunyit'. Akak nak kongsi resepi yang diambil dari internet di laman web my resipi tapi akak tak ikut le sukatan yang diberi, masak ni main agak2 dan rasa .....meh le kita cuba.

Bahan-bahan :

  • 500 gram isi ayam
  • 1 batang lobak merah
  • 10 batang kacang panjang
  • cili api (ikut tahap kepedasan )
  • beberapa ulas bawang putih
  • bawang besar
  • cili merah
  • sos tiram
  • gula
  • garam
  • serbuk kunyit
  • kuning telur (1 biji je)
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • Minyak untuk mengoreng
Cara membuatnya:
  • Isi ayam bersihkan gaul dengan serbuk kunyit,garam,kuning telur dan tepung gandum,kemudian digoreng jangan terlalu garing. Abis mengoreng kita ketepikan dulu.
  • Panaskan minyak,tumiskan cili api dan bawang putih yang telah ditumbuk.
  • Masukkan kacang panjang,lobak merah kacau sebentar kemudian masukkan sos tiram dan gula(gula ikut tahap kepedasan).
  • Kemudian masukkan bawang besar bersama hirisan cili merah.
  • Dan akhir sekali masukkan isi ayam yang telah digoreng.

No comments:

Post a Comment